Грижа за Лицето

Витамин К против тъмни кръгове под очите

Грижа за Лицето, Витамин К против тъмни кръгове под очите

Витамин К е известен с това, че отговаря за нормалното съсирване на кръвта. Той се използва при силно кървене, хеморагичен диатеза (състояние, където кожата е покрита с тъмни петна при спукани капиляри), както и в някои случаи, на нарушение на чернодробната функция.

Дефицитът на витамин К води до слабост и умора, кървене, остеопороза, както и появата на тъмни кръгове под очите. Освен да се приема като хранителна добавка, този витамин участва и във формулите на редица козметични продукти.

Витамин К е ефективен при лечение на някои козметични дефекти, като хематоми след козметична хирургия или инжектиране; разширени вени; розацея; акне и зачервяване на кожата; тъмни кръгове под очите и др.

Витамин К може да бъде намерен в очни кремове, които съдържат ретинол. Доказано е, че витамин К (наричан още фитонадион) намалява тъмните кръгове под очите. Той подобрява съсирването на кръвта в нежните капиляри в тази зона, които са една от причините за появата на тъмни кръгове под очите.

Американско проучване, проведено през 2003 г. показва, че жени, които използват околочен крем, който съдържа ретинол и витамин К се сбогуват с 33% от бръчките си и тъмните кръгове. Подобно на ретинола, витамин К е чувствителен към слънчевата светлина и трябва да се използва само през нощта.

Според независимо проучване съвместното локално приложение на витамин К и ретинол води до значително подобряване на тъмните кръгове само след 4 месеца. Предполага се, че ретинолът усилва действието на витамин К да прониква в кожата и да премахва тъмните участъци.

Козметика с Витамин К
Cernor XO (Цернор Хиксо) Крем против тъмни кръгове под очите от AURIGA
Активните съставки на този крем са витамин K оксид, който свива разширените съдчета и намалява пигментацията и минерали - маскиращ ефект (отразяват светлината). Използва се за третиране на тъмните кръгове под очите. Нанасянето на повече Cernor XO крем не води до по-добри резултати. Достатъчно е количество, колкото оризово зърно. Продуктът се понася добре от 94 % от пациентите. Хората с чувствителна кожа могат да получат леко зачервяване. Това е нормална реакция и ще изчезне спонтанно за няколко дни.

Естествени източници на витамин К
Витамин К1 се съдържа в зелените листни зеленчуци и плодове - спанак, босилек, маруля, броколи, зеле, брюкселско зеле и морски водорасли, авокадо, киви, соя и соево масло. Среща се още в месо, черен дроб, яйца и млечни продукти.

Още продукти срещу тъмни петна около очите.

Kozmetikata.com


От форума