Диети и фитнес

Шест супер храни

Които са нужни на всяка жена
Диети и фитнес, Шест супер храни

Диети и фитнес, Шест супер храни

Диети и фитнес, Шест супер храни

Диети и фитнес, Шест супер храни

Диети и фитнес, Шест супер храни

Диети и фитнес, Шест супер храни

Диети и фитнес, Шест супер храни

Понякога се подлъгваме, като предполагаме, че определени храни са по-здравословни, отколкото други, казват специалистите. Или че се нуждаем от някои по-екзотични и скъпи форми на определени хранителни вещества – в повечето случаи, това не е вярно.

За да ви помогнем да определите най-здравословните ви хранителни продукти, които са полезни за жените, направихме списък на шестте супер продукта, които са полезни за всяка представителка на нежния пол.

Супер храна 1 – Обезмаслено мляко
Колко: 3-5 пъти в седмицата
Какво дава: Като здравословна храна, млякото е известно толкова отдавна, колкото и самото здраве, само по себе си. Но експертите казват, че потвържденията за това продължават да с
е трупат, като показват преимуществото му чрез много нови и впечатляващи начини. И не само то. Всички млечни продукти съдържат здравословните "пробиотици" – бактерии, които могат да защитят организма ви по много начини. 

В млякото се съдържа изключително полезния за костите калций, от който в по-голямо количество се нуждае всяка жена, независимо от възрастта. В една чаша от този прекрасен продукт се съдържат приблизително 448 мг калций, а в свареното прясно мляко само 300.

Важно е да се избират обезмаслени млека с живи култури, като Lactobacillus acidophilus. И още нещо важно: не избирайте млека с плодове или други ароматизирани варианти. В тях се съдържа прекалено много захар, като специалистите напомнят, че двете плодчета на етикета съвсем не припокриват необходимото дневното количество от плодове.  

Супер храна 2: Мазна риба - сьомга, сардина, скумрия
Колко: 2-3 пъти в седмицата
Предпазва от хипертония, депресия и сърдечно-съдови болести
Какво осигурява: Най-полезното в риба
та са омега 3 мастните киселини и особено двата типа известни като DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкосапентапеларгонова киселина).

Мазната риба играе важна роля не само за здравето на мембраните на всички клетки в тялото, тя също помага да се защитим от ключови здравословни опасности.

Някои от тези заплахи включват заболявания на сърцето, инфаркт, хипертония, депресия, болки в ставите и множество болести, свързани с възпаления, туберколоза и ревматоиден артрит.

Супер храна 3: Бобови култури
Колко често: 3-4 пъти в седмицата
Какво осигурява: Несъдържащият мазнини боб – е добър източник на белтъци и влакна, те изграждат защита от болести на сърцето и рака на гърдата. Бобовите могат също да изгар
ят роля при стабилизирането на женските хормони.

Като източник на разтворими и неразтворими влакна, бобовите помагат да се понижи холестерола, като в същото време нивото на съдържащия се в тях изофлавон може да помогне в регулирането на хормоните и може да помогне при ПМС или признаците на менопауза.

Супер храна 4: Домати (или диня, или червен грейпфрут)
Колко често: 3-5 пъти в седмицата
Какво осигурява: Мощното подхранващо средство във всички тези
плодове е ликопин.
Направени научни изследвания показват, че ликопинът може да предпазва от рак на млечната жлеза. Това също е мощен антиоксидант, който помага на жените да се борят със сърдечно-съдовите заболявания.

Най-новите изследвания показват, че той помага да изглеждате по-продължително време по-млади, като защитава от вредното ултравиолетово влияние. 

Супер храна 5: Обезмаслено мляко, подсилено с витамин D или портокалов сок
Колко често: може и ежедневно
Какво осигурява: Средство, което оказва първа помощ на костите да поглъщат калций. Витамин D помага да се намали риска от остеопороза и може да бъде жизнено
важен в намаляването на риска от диабет, множествена склероза, тумори на млечната жлеза, дебелото черво и на яйчниците.

Супер храна 6: Плодове (боровинки, ягоди, малини, капини)
Колко често: 3-4 пъти в седмицата
Какво осигуряват: Подобно на виното, тези плодове
защитават организма ви с мощните противоракови вещества, известни като антоцианини, които играят важна роля във възстановяването на клетките.

По последни данни антоцианините могат да намаляват раковите образувания в гърдата и стомашно-чревния тракт.

В тези плодове също има високо съдържание на витамин С и фолиева киселина, която е необходима на всяка жена за раждането на дете. Също така те предлагат мощна антиокислителна защита против стареене на кожата. Освен всичко, червената боровинка помага за намаляване на риска от инфекции на пикочните пътища при жените, а хранителното вещество лутеин, който може да се намери във всички плодове,  подобрява зрението.

Kozmetikata.com


#1 лошо впечатление
10/09/2010 19:20
от danchobarabancho Намирате този коментар за неуместен?
Оправети си правописните грешки. Така написана, все едно статията е преведена директно с Google - преводач!
Абонамент