За Устната хигиена

Част I

Зъбни коронки

За Устната хигиена, Зъбни коронки

За Устната хигиена, Зъбни коронки

За Устната хигиена, Зъбни коронки

За Устната хигиена, Зъбни коронки

За Устната хигиена, Зъбни коронки

Уважаеми читатели, списание KOZMETIKATA.COM ще предостави на вашето внимание поредица от статии с любезното съдействие на д–р Галя Данчева във връзка с въпросите, свързани със зъбните коронки:

1. Зъбни коронки
2. Изработване и поставяне на зъбни коронки
3. Видове зъбни коронки
4. Порцеланови фасети и зъбни коронки

Зъбни коронки:

Зъбните коронки са зъбни възстановявания, които покриват и обхващат зъба, върху който са циментирани. Стоматолозите използват зъбни коронки, когато се налага да възстановят счупени или разрушени зъби, да ги заздравят или да подобрят естетическия им вид.
В този и в последващите материали ще Ви запознаем с причините, налагащи поставяне на зъбни коронки и с етапите, свързани с изработването им. Ще научите и каква е трайността на зъбните коронки, кои причини могат да наложат тяхната подмяна и какви възможности за поставяне на коронки съществуват.

Какво представляват зъбните коронки?


Коронките са зъбни възстановявания, които след циментирането си покриват изцяло частта от зъба, разположена над венеца. За сравнение обтурациите (пломби) са възстановявания на зъбите, които запълват или покриват само част от зъба. Тъй като зъбните коронки обхващат цялата видима част от зъба, на практика зъбната коронка става новата външна повърхност на зъба. 
Коронките могат да бъдат изработени от порцелан (вид дентална керамика), метал (златни или други метални сплави), комбинация от двете, пластмаса (временни коронки) или комбинация от метал и пластмаса. 

Защо се налага поставянето на зъбни коронки?


Стоматологът може да Ви препоръча  поставяне на зъбна коронка по различни причини, но преобладаващата част от тях спадат към една от следните основни категории:
•    Да се възстанови първоначалната форма на зъба
•    Да се подсили структурата на зъба
•    Да се подобри естетическия вид на зъба.
 
Как се използват зъбните коронки при възстановяване формата на зъба?


Тъй като зъбната коронка, след циментирането си, става новата външна повърхност на зъба, разбираемо е как поставянето й може да възстанови първоначалната форма на зъба. Обикновено зъбните коронки се изработват за зъби, които са разрушени, силно износени или голяма част от тях е обхваната от кариес.
Зъбните обтураци (пломби), като алтернатива, също могат да бъдат използвани за възстановяване формата на зъба. Зъбните коронки, обаче предлагат на Вашия стоматолог голямо предимство пред зъбните обтурации с това, че те се произвеждат "извън Вашата уста" - в зъботехническа лаборатория (от зъботехник с помощта на гипсови отпечатъци от Вашите зъби). За сравнение - зъбните обтурации се изработват "във Вашата уста" , при което стоматологът поставя запълващ материал директно върху зъба.

При изработването на зъбна коронка, зъботехникът може да види и изследва всички аспекти на Вашата захапка и движения на долната челюст от различни ъгли, след което да скулптурира зъбната Ви коронка със съвършена анатомия. За сравнение когато стоматологът поставя зъбна обтурация, той има много по-малък контрол върху крайния резултат по отношение на формата на зъба, тъй като често е трудно да се осигури визуален контрол, оценка и лесен достъп до зъба, върху който се работи. 
 
Кака се използват зъбните коронки за подобряване на естетическия вид на зъбите?


Тъй като зъбната коронка покрива и обхваща видимата част на зъба, всяка, която има керамична повърхност, може да бъде използвана за подобряване на естетическия вид на зъба. Голяма част от филмовите звезди са получили своята "Холивудска усмивка" с помощта на зъбни коронки. 

В действителност, поставянето на зъбни коронки само с цел подобряване на естетическия вид понякога може да бъде много лош избор. Зъбните коронки намират най-добро приложение като средство за подобряване на естетиката, когато същевременно изпълнява и други цели, като например възстановяване на първоначалната форма на зъба (възстановяване на счупен зъб) или заздравяване на зъба (покриване на зъб с много голяма обтурация). 
Най-общо зъбните коронки не би трябвало да се използват като средство за подобряване на естетиката, ако съществуват други възможности за лечение, чрез което да се постигнат същите козметични ефекти. Това е така, защото при изработването на зъбна коронка стоматологът трябва да изпили значителна част от зъба. Ако с по-консервативни методи като порцеланови фасети, изграждане с фотополимер или дори избелване на зъбите могат да се постигнат еквивалентни естетически резултати по отношение на вида на зъбите, трябва да се обмисли тяхното приложение като метод на първи избор.

Какви проблеми могат да бъдат решени с помощта на зъбни коронки?

Как зъбните коронки могат да заздравят  зъбите?

Стабилизиращата способност на зъбните коронки се основава на факта, че те покриват и обхващат зъба, върху който са циментирани, т. е. коронката действа като шина, която стяга зъба. Това ги прави много ценно средство за възстановяване в ръцете на стоматолога.
За разлика от това зъбните обтурации, особено големите по обем, могат да окажат отслабващ ефект върху зъбите, върху които са поставени. За задържане на зъбните обтурации се разчита на останалата структура на зъба. Най-общо обтурациите не укрепват зъба и не могат да го предпазят от силите, възникващи при отхапване и дъвчене. 
При наличие на малък кариес, стоматологът обикновено без проблем възстановява формата на зъба чрез поставянето на обтурация. В тези случаи след отстраняване на кариозната материя все още има достатъчно здрави твърди зъбни тъкани и след поставянето на обтурацията. 

От друга страна, лечението на големи кариозни дефекти често изисква отстраняването на толкова голямо количество от зъба, че общата структура отслабва, в някои случаи значително. Структурната цялост на зъба донякъде напомня тази на яйце. Ако вземете сурово яйце и опитате да го счупите с ръце чрез натиск в двата края, ще се наложи да приложите доста сила за да го постигнете. Това се дължи на черупката на яйцето, която със специфичната си форма има изненадваща устойчивост. 
След счупване на яйцето двете половини на черупката могат много по-лесно да бъдат разрушени , тъй като цялостта е нарушена. Подобна е структурата на зъба в случаите, когато голяма част от него липсва ( поради счупване, разрушение или изпиляване) и вече не е толкава здрав. 

Д-р Галя  Данчева

Гр. София  ул. "Цар Асен"
№61
02/9819232
0887838513


Абонамент

От форума