Новини

Диагностични и профилактични прегледи за професионални алергии

Новини, Диагностични и профилактични прегледи за професионални алергии

Новини, Диагностични и профилактични прегледи за професионални алергии

От 28 ноември до 2 декември 2016 година в рамките на Осмата Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания отново ще се проведат безплатни консултации. Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.

    През 2016 г. фокусът на кампанията са професионалната алергия, възникваща в работната среда на пациентите и фотоалергичните реакции. Едни от най-често засегнатите професионални групи са фризьори, козметици, автомонтьори, строители и др. Контактният дерматит е най-честото професионално заболяване в тези групи. Ежегодните разходи за временна нетрудоспособност са огромни и представляват товар върху обществото. Адекватната диагностика и профилактиката в работната среда са най-важните елементи в борбарата с професионалните алергични заболявания на кожата. Фотоалергичните реакции са с по-малка честота, но протичат по-тежко. Характерно за тях е, че възникват от комбинираното действие на алерген (фотоалерген) и УВ-светлината (слънчева или изкуствени източници).

    Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Всеки втори човек на планетата  страда от алергична болест. Честотата на алергичните кожни болести постоянно нараства. През 2050 година, очакванията всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация.  Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага, че по- всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда е един от основните фактори. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от  всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания – САЩ – 11 милиарда долара/данни за 2010/, Европейски съюз – 5 милиарда евро/за 2011г/. Най-честото професионално заболяване на кожата е  контактният дерматит от различни алергени и/или иританти (токсични дразнещи кожата субстанции). Именно тяхното разкриване и методите на профилактика ще са фокус на кампанията тази година.

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 6  големи дермато-венерологични клиники/ центрове, съответно в София - УМБАЛ "Александровска", Токуда Болница, както и кожни клиники или кабинети в Пловдив, Стара Загора и Плевен, и Русе (в Русе кампанията ще се проведе седмица по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите.

Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники / центрове на следните телефони:
02/9230495  (до 13,30 ч) - Кожна клиника, каб. 122, партер, Александровска болница, София
02/4034933 (до 13,30 ч) - Токуда Болница, София
032/607300 (до 13,30 ч)  - Център по дерматология и алергология към УМБАЛ Пълмед, Пловдив
042/698109 (до 13,30 ч)  - Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696  (до 13,30 ч) - Университетска кожна клиника, Плевен
0888/594144 (до 13,30 ч) – АСИМП, Русе

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за професионалните алергичните кожни реакции сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания.

    Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на "Healthy skin @t work" кампанията на  ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.

Kozmetikata.com


Абонамент

От форума